De studie Gezondheid en Leven is een veelzijdige studie met maar liefst keuze uit drie majoren: biomedische, klinische en gezondheidswetenschappen. Hierdoor ziet er per richting het toekomstperspectief er anders uit.

Biomedische wetenschappen

Bij biomedische wetenschappen zijn er grofweg drie stromingen waarin je later terrecht kan komen: onderzoek, communicatie & educatie en managment/advies & beleid.

Onderzoek vindt voornamelijk plaats naar het menselijk lichaam. Dit gaat van een groot onderdeel zoals gedrag, tot een superklein onderdeel. Dat kan bijvoorbeeld een onderzoek zijn naar het gen dat verantwoordelijk is voor een bepaalde ziekte, en daarin een bepaald eiwit.

Communicatie & eductie is een stroming waarin een afgestudeerde biomedisch student zelf les geeft aan nieuwe studenten, maar ook heeft geleerd om dit om te zetten naar iets begrijpelijks waardoor zij kunnnen schrijven voor wetenschappelijke bladen.

In de stroming managment/advies & beleid kunnen biomedisch studenten komen te werken bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, de overheid of farmaceutische bedrijven. Hier kunnen zij werkzaam zijn door variënd van adviezen van hoe een nieuw vaccin geïntroduceerd moet worden tot het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor een bepaalde ziekte.

Klinische wetenschapen

Ontwikkel jij de kennis voor de gezondheidszorg van de toekomst? Zie jij het als een uitdaging om de huidige zorgverlening te evalueren en nieuwe wetenschappelijke kennis te ontwikkelen? Inzichten uit de wetenschap en de praktijk met elkaar te verbinden? Dan is deze major iets voor jou!

Van de drie richtingen, ligt deze het dichts bij de geneeskunde. Hiermee vorm jij de brug tussen biomedici en artsen.

Gezondheidswetenschappen

Als gezondheidswetenschapper sta je sterk en ben jij de brug tussen verschillende partijen. Artsen, de overheid en zorginstellingen staan voortdurend voor uitdagingen om de zorg te verbeteren en doelmatiger (goedkoper) te maken. Ze moeten snel inspelen op actuele problemen, zoals bijvoorbeeld de toename van het aantal chronisch zieken.

Een gezondheidswetenschapper kan als beleidsmedewerker aan de slag. Hierbij neem jij maatregelen of organiseer jij projecten die de zorgverlening verbeteren of een zorginstelling beter laat functioneren. Daarnaast kan een gezondheidswetenschapper aan de slag als onderzoeker. Dit zijn onderzoeken naar maatschappelijke vraagstukken zoals overgewicht of voedselveiligheid.